Hrana spremljena u glinenom posuđu jedinstvenog je okusa, mirisa i arome. Zahvaljujući temperaturnoj inertnosti gline i procesa sporog kuhanja, u hrani se zadržavaju svi nutrijenti pa je zahvaljujući tome zdravija i ukusnija.
54,00 €
Nema na zalihi
Cimplet je glinena posuda koja se koristi za spremanje hrane u pećnici ili krušnoj peći. Koristi se za pripremu raznih vrsta mesa, ribe, povrća, kruha i kolača. Sastoji se od dva dijela, poklopac se također može koristiti za pečenje. Osim za pripremu hrane, cimplet je prikladan i za serviranje. Glazirana površina omogućava lakše čišćenje i održavanje. Proizvod je ručni rad hrvatskog majstora lončara, a odlikuje ga visoka kvaliteta i završna obrada.
Napomena: Na poklopac se ne smije stavljati žar jer može doći do puknuća poklopca.
Novi model 2022 dimenzije:
Promjer posude (unutarnje dimenzije): 33 cm
Promjer posude (vanjske dimenzije): 36 cm
Širina posude s ručkama: 39,5 cm
Visina posude: 9 cm
Volumen posude: 6 litara
Visina poklopca: 6 cm
Volumen poklopca: 3 litre
Visina posude s poklopcem: 15 cm
Masa posude: 2970 g
Masa poklopca: 2230 g
Napomena: ovaj proizvod je ručni rad te su moguća manja odstupanja od proizvoda na fotografiji ili od navedenih dimenzija.
Hrana spremljena u glinenom posuđu jedinstvenog je okusa, mirisa i arome. Zahvaljujući temperaturnoj inertnosti gline i procesa sporog kuhanja, u hrani se zadržavaju svi nutrijenti pa je zahvaljujući tome zdravija i ukusnija. Zbog poroznosti gline kao materijala, toplina i vlaga dobro cirkuliraju posudom što omogućava zadržavanje vlastitih ulja i sokova te je potrebno koristiti manje ulja nego kod drugih vrsta posuđa. Glina je prirodno lužnata te neutralizira kiseline iz hrane čime je i hrana lakše probavljiva. Neke namirnice poput krumpira, mesa ili riže posebno su ukusne kada se spremaju u glinenom posuđu upravo zbog tog svojstva gline. Glineno posuđe dodaje i blagu zemljanu notu hrani što nije moguće dobiti niti kod jedne druge vrste posuđa. Hrana u glinenom posuđu duže ostaje topla, čak do nekoliko sati. I možda najvažnije, glineno posuđe ne otpušta štetne metale u hranu.
Posudu je potrebno oprati prije prve upotrebe, te zamočiti u mlakoj vodi. Posuda podnosi visoke temperature i može se koristiti za pripremu hrane u pećnici, kao i za serviranje. Posudu je poželjno oprati sodom bikarbonom nakon čestog korištenja.